JU Muzeji i galerije Podgorice obavještavaju da će u petak, 22.12.2017.u 20h u izložbenom prostoru Moderne galerije biti održana promocija knjige: Kulturna baština Balšića ( istorijski almanah),  autorke mr Vanje Vešović- Vuković (muzejskog pedagoga).

 

Knjiga tretira kulturnu i nacionalnu posebnost, druge po redu crnogorske dinastije – Balšić, naročito njihovu kulturnu zaostavštinu. Kako se radi o kulturnom nasljeđu XIV vijeka teško da bilo kakvi konzervatorski i restauratorski radovi mogu  vratiti njegov autentičan izgled. Stoga, ovom knjigom na poseban način, poučnim, humanim, nadasve interesantnim pričama autor nastoji vratiti stari sjaj i prikazati moralne vrijednosti i kodekse koje su crnogorski dinasti poštovali i po kojima su živjeli. Na taj način, ova knjiga pruža  umjesto obilja  faktografskih podataka interesantne  priče koje se duže pamte, ostaju trajnije u sjećanju, opominju da je kulturno nasljeđe nešto što zaista treba čuvati.

 

Izdavač knjige je JU Muzeji i galerije Podgorice, a knjigu je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice.

U okviru ovog projekta predviđene su i radionice sa osnovnim i srednjim školama jer je knjiga od izuzetnog edukativnog značaja za nastavu društvene grupe predmeta.

 

U okviru večeri biće prikazan i kratak filmski materijal: Umjetnički doživljaj srednjovjekovne crnogorske kulture, utemeljen i inspirisan pomenutom knjigom.

Filmski materijal je priredilo Udruženje humanistkinja Crne Gore- Crnogorka.