Pred brojnim publikom u JU Muzeji i galerije Podgorice sinoć je otvorena izložba slika akademskog slikara Ervina Ćatovića pod nazivom “Život kao igra”, posljednjih deset godina.

Izložbu je otvorio akademik prof. dr Šerbo Rastoder naglasivši da je ovako veliki slikar imao po kome doći obzirom da je i njegov otac Hilmija Ćatović bio jedan od najvećih imena slikarstva, ne samo na prostoru Crne Gore, nego bivše Jugoslavije.

“Prosto je nemoguće govoriti danas o istoriji umjetnosti i istoriji slikarstva ovih prostora, a ne spomenuti jednog od najvećih a to je Hilmija Ćatović koji je bio i osnivač Pedagoške akademije u Pristini”, naglasio je Rastoder.

Kako je on istakao, imajući u vidu sami naziv izložbe “Život kao igra”, može se samo zavidjeti slikarima što u to beskrajno carstvo slobode ovako uvjerljivo i ovako lijepo i sa ovakvim sadržajima to i promovišu.

“Meni je zaista činilo zadovoljstvo i čast da ovu izložbu proglasim otvorenom, a tim prije što je posljednja izložba koju sam otvarao bila izložba njegovog oca upravo ovdje u Podgorici” rekao je Rastoder i čestitao autoru na svemu što je do sada uradio, te i organizatorima na izvanredan umjetnički događaj.

Kustoskinja JU Muzeji galerije Podgorica Selma Đečević, naglasila je da ovom izložbom ta ustanova nastavlja pozitivne programske prakse koje se odnose na regionalnu saradnju, te je ovo još jedna u nizu izložbi koja prati navedene kulturne tokove.

Ervin Ćatović se na ovoj izložbi predstavlja sa oko četrdesetak radova objedinjenih nazivom “Život kao igra”. Premda izložene slike pripadaju jednom tematskom krugu i mogu se staviti u istovjetan poetički kontekst, one su rađene u nekoliko stvaralačkih faza u toku posljednjih godina.

“Pejzaž čini polazište ove metafizičke igre u čijoj slikarskoj razradi on prevazilazi polazišni oblik transponujući se u aluzivna polja slutnji, nepregledna prostranstva semiotičkih zagonetki”, opisala je kustoskinja Đečević.

Posjetioci će se uvjeriti u upečatljiv likovni stil Ervina Ćatovića, čiji je slikarski rukopis prije svega snažan, temperamentan i koloristički raskošan.

Ćatović je rođen 12. septembra 1966. godine u Prištini. Fakultet likovnih umetnosti, kao i postdiplomske studije završio je na FLU u Prištini. Studijska putovanja i usavršavanje obavlja u Italiji i Francuskoj.

Izložba je za sve posjetioce otvorena do 29. januara. 2018. godine.