U JU Muzeji i galerije Podgorice 6. februara otvorena je izložba Slobodana - Boba Slovinića pod nazivom “Izbor iz retrospektive”.

Na izložbi je prezentovano 90 djela iz 22 ciklusa bogatog, višedecenijskog opusa umjetnika koji obuhvata period od ranih šezdesetih godina dvadesetog vijeka do danas.

Izložbu prati monografija o umjetniku u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice.

Umjetnik je istakao da se organizovanjem nedavne retrospekcije u Narodnom muzeju na Cetinju, organizovanjem i promocijom monografije te ovom izložbom u JU Muzeji i galerije Podgorice, obilježava skoro šest decenija njegovog plodnog stvaralačkog rada.

„Nažalost, i ako je galerija, izložbenih prostora i slika sve više, posjetilaca i ljubitelja umjetnosti je sve manje. I ako su knjige pristune svuda oko nas, sve je manje čitalaca i zaljubljenika pisane riječi. I ako imamo više umjetnika i škola akademija, interesovanje postaje obrnuto proporcionalno. Izgleda da kultura i umjetnost postaju sve manje privlačni i potrebni“, naglasio je Slovinić na otvaranju izložbe.

U tom smislu Slovinić je međutim istakao da nakon sušnih vremena i slabog roda neizostavno moraju doći plodni periodi.

Umjetnik se između ostalog zahvalio i JU Muzeji i galerije Podgorice na organizaciji, i njenom direktoru Seadu Đokaju.

Izložbu je otvorila rukovoditeljka Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić koja je naglasila da su se kod Slovinića rano javila usmjerenja prema figuralnim sferama, te da ga prije svega interesuje čovjek.

„Slovinić ne oponaša stvarnost već je dograđuje ali istovremeno svodi na područje uzržane alegorije. Njegovo slikarstvo svoju snagu i energiju crpi neposredno iz života, iz sopstvenog iskustva i stečenih znanja“, rekla je Duletić tokom otvaranja izložbe.

Kako je ona naglasila, ova izložba predstavlja do sada najcjelovitiji pregled Slovinićevog neprekidnog umjetničkog rada, koji se odvijao kroz različite faze u ritmu umjetnikovog senzibiliteta i potrebe za istraživanjem novih mogućnosti umjetnikovog izraza.

Izložba obuhvata pet različitih umjetnikovih disciplina – slike na platnu, akvarele, grafike, crteže i kolaže, čime su predstavljene sve bitne i karakteristične autorove tematske, stilsko-morfološke i poetske preokupacije.

Zastupljeni su radovi iz cjelokupnog autorovog opusa: od najranijih crteža u kojima se iščitava traženje umjetničkog puta i definisanje vlastite likovne estetike do najnovijih likovnih ostvarenja s posebnim naglaskom  na umjetnikovu reakciju na aktuelne društvene probleme poput globalizacije,  devastacije prostora i  ekološka pitanja.

Sve te različite medije povezuje jedinstven umjetnikov rukopis u kome se vodi stalna borba za prevagu između emocionalnog i racionalnog.

Slobodan Bobo Slovinić rođen je 1943. u Budvi. Rano djetinjstvo proveo u Budvi i u Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao je 1961. u gimnaziji „Slobodan Škerović”, u Titogradu. Diplomirao je 1966. na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića.

 

Prvi put se predstavio 1961. godine na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani „?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i u inostranstvu.

 

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 28. februara.