Obavještavamo vas da će u srijedu, 4.aprila, sa početkom u 20 sati u JU Muzeji i galerije Podgorice biti otvorena retrospektivna izložba podgoričkog likovnog umjetnika Todora Vučkovića.

Na izložbi će biti prezentovano oko 70 djela iz različitih ciklusa bogatog, višedecenijskog opusa umjetnika koji obuhvata period od ranih sedamdesetih godina dvadesetog vijeka do danas.

Izložbu će otvoriti prof.dr Dušan Ičević.

Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić je u uvodnom tekstu kataloga između ostalog zapisala :

“Glavna obilježja slikarstva Todora Vučkovića su: ispreplitanje sna i jave, realnosti i fikcije, konkretnog i apstraktnog, svjesnog i nesvjesnog, mogućeg i željenog.

U jednom trenutku, Vučković je blizak nekoj vrsti nadrealističko-oniričkog slikarstva. On stvarnost reinterpretira u ritmu vlastitih intimnih i ničim nesputavanih subjektivističkih reakcija na impulse svijeta i vremena u kojem djeluje. Njegove slike su plod istinskog ubjeđenja da se vlastitom pikturalnom tvorevinom može predlagati i stvarati jedan novi svijet, jedan estetski osmišljeni prostor. U ciklusu novijih ostvarenja on pristupa likovnom izrazu odabranim iskustvenim stavom, u kontinuitetu ranijih manira, omeđenih formi i redukovanog kolorita. Romantično razigrana stvarnost, ali geometrijski uređena, originalna su kontradiktornost ovog slikarskog opusa. Dominacija stvaranja novog prostora u prostoru otkriva koncept izvornog konstruktivističkog impulsa, spajanjem u različitu kvalitativnost likovnosti.”

Todor Vučković rođen je 1944. godine u Podgorici. Slikarstvom se bavi od djetinstva. Od 1968. godine djeluje kao slobodan umjetnik. Prvu samostalnu izložbu je imao u Titogradu 1965. godine u Umjetničkom paviljonu. Učesnik je više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Među najznačajnijim su: Titograd, Budva, Cetinje, Parma, San Remo, Venecija, Firenca, Bolonja, San Marino, Montecatino, Chiasso, Geteborg, Beograd, Beč, Njujork, Zandam-Holandija, Bergen-Holandija, Horn-Holandija i druge. Dobitnik je više nagrada. Živi i stvara u Podgorici.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 23. aprila.