JU Muzeji i galerije Podgorice Vas obavještava da će u petak,27.04.2018.godine u zgradi Muzeja u 20h, u ulici Marka Miljanova br.4 biti otvorena izložba “Fotografi na crnogorskom dvoru”, čiji je autor Maja Dragićević Roganović, dipl.etnolog-antropolog.
 

Crna Gora je oduvijek budila pažnju velikog broja putopisaca, likovnih umjetnika , fotografa i mogih drugih da je posjete , bolje upoznaju i približe široj javnosti i svijetu . Fotografsko zanimanje je složeno , pa zahvaljući djelima fotografa koja su ostala , sačuvana je impresivna slika ondašnje Crne Gore. Izložba “Fotografi na crnogorskom dvoru” daje nam impozantan opus fotografskog materijala u vezi političke i kulturne istorije Crne Gore, od druge polovine XIX vijeka do 1916.godine , koji je pohranjen u zbirci fotografija u Muzeju kralja Nikole na Cetinju.  

Fotografije iz ove kolekcije najvećim dijelom odnose se na dvorsku zaostavštinu i rasvjetljavaju dvorski i diplomatski život posljednjeg crnogorskog vladara.

Pored ovih fotografija na izložbi će se prezentovati preko sto fotografija na kojima su članovi porodice -portreti knjaza-kralja Nikole, Milene, kćerki Jelene, Ksenije, Vjere, sinova Danila i Mirka sa suprugama i djecom, Petra..  

Publika će biti u prilici da pogleda izložbu do 23. maja.