U JU Muzeji i galerije Podgorice ,27.aprila u 20h  otvorena je izložba "Fotografi na crnogorskom dvoru" čiji je autor Maja Dragićević Roganović, dipl.etnolog-antropolog. 
 
Izložbu je otvorio Vladislav Ivanović koji je istakao da je ova izložba ujedno i potvrda uspješne dugogodišnje saradnje i posebno izrazio zadovoljstvo što će se široj crnogorskoj javnosti približiti jedan veoma značajan vid kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore. 
 
"Srećne okolnosti da su na tronu Crne Gore svestrano nadarene ličnosti, u pravom smislu prosvetitelji, vizionari koji su težili da ,pored skromnih materijalnih mogućnosti u Crnu Goru unesu nove tehnološke izume.Podsjetiću da je prvi fotoaparat donio upravo vladika Petar II Petrović Njegoš i da je dva mlada crnogorska mladića poslao u Dubrovnik na izučavanju te vještine.Sklonost prema fotografiji ispoljila su kasnije djeca Nikole I , knjaginjica Jelena, knjaginjica Ksenija i knjažević Mirko", naglasila je Maja Dragićević Roganović tokom otvaranja izložbe . 
 
Fotografije su nastale u intervalu od 1896. do 1912. godine, a njihovi autori su renomirani fotografi Jan Langhans iz Praga, Trunov, Adele, A. Ocup i Karl K. Bulla iz Petrograda, Josif Singer iz Novog Sada, Ettore Pesce iz Napulja, Rudolf Mosinger iz Zagreba, Max Kegel iz Hajdelberga, Lorenzo Suscip iz Rima, Luca Comerio iz Milana, Nikola Andrović, Antonio Jellasca, Đorđe Đorđević koji su imali velike ateljee i klijente među evropskom aristokratijom. 
 
Najveći dio fotografija iz ove kolekcije se odnosi na dvorsku zaostavštinu i rasvjetljava dvorski i diplomatski život posljednjeg crnogorskog vladara, otkrivajući javnosti i njegov privatni život. Mnoge fotografije su nepoznate široj javnosti. 
 
Publika će biti u prilici da posjeti ovu izložbu do 23.maja.