JU Muzeji i galerije Podgorice obavještava da će u četvrtak, 21. 06. 2018. sa početkom u 20h, u izložbenoj sali ustanove biti upriličeno otvaranje izložbe slika Muharema Muratovića. Izložba predstavlja dio programa manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto“. Izložbu će otvoriti Sead Đokaj, direktor JU Muzeji i galerije Podgorici.

 

Uvodni tekst kataloga potpisuje mr Selma Đečević koja je između ostalog zabilježila: „Zavičajni sadržaj slike preko motiva žene poprima univerzalni smisao. Ne samo univerzalni, preciznije nadzemaljski, imajući u vidu posljednje riječi Geteovog Fausta koje glase: vječno žensko. Muratovićeva umjetnost jednako pripovijeda o sjajnoj djevičanskoj energiji, ali kroz krhkost žene govori o animi kao opštečovječanskom unutrašnjem principu koji boravi i u karakteru njegove slike – u njenoj tihoj nenametljivosti i blagosti kojom zrači. Kolažne partije, dobijene inkorporiranjem  tkanina, predstavljaju specifično likovno – misaono tkanje. Jer, u stvaralačkom postupku, u kojem se prozračna struktura zara prožima sa minucioznim crtežom umjetnika, rađa se osobena mreža znakova u kojoj borave reminiscencije minulih vremena i, nadomak slobode,   bivstvuje savremeni čovjek“.

 

Muharem Muratović rođen je 28. oktobra 1950. godine u Mrkojevićima, Bar. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu. Gimnaziju i Pedagošku akademiju (odsjek slikarstvo i likovna pedagogija) završio je 1972. godine u Nikšiću. Iste godine započinje pedagoški rad u osnovnoj školi u rodnom mjestu. Period od  1972. godine predstavlja vrijeme plodnog i predanog stvaranja umjetnosti prepoznatljive po specifičnom figuralnom stilu, što ga je svrstalo u red značajnih crnogorskih slikara druge polovine dvadesetog vijeka. U toku višedecenijskog likovnog rada priredio je mnogobrojne izložbe širom Crne Gore i inostranstva.

 

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20. 08. 2018.