U JU Muzeji i galerije Podgorice, u četvrtak, 21.06.2018. sa početkom u 20h otvorena je izložba slika Muharema Muratovića kao dio programa manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto“.

Izložbu je otvorio Sead Đokaj, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice koji je pozdravio mnogobrojnu publiku u ime JU Muzeji i galerije Podgorice i u svoje lično ime. Istakao je da Muratovićeva platna već gotovo petu deceniju obogaćuju našu likovnu scenu svojim specifičnim figuralnim izrazom-autentičnim likovnim opusom prepoznatim ne samo u regionalnim okvirima već i šire. Tome svjedoče brojne Muratovićeve izložbe širom Evrope: od Pariza do Brisela do Ankare i Nirnberga.Takođe smatra da će ovi neobični slikarski prikazi na kojima dominira motiv žene, na posjetioce ostaviti poseban utisak koji je svojstven samo istinskoj umjetnosti.

 

 

Muratović, prema ocjeni likovnog kritičara Slobodana Slovinića, u strogo središte svojih kreativno-likovnih istraživanja smješta neodoljivo i dražesno žensko stvorenje, koje istodobno anticipira božanski lik majke vječne mučenice, pojam požrtvovane sestre, ćerke stradalnice, privržene supruge, neodoljive zavodnice i zanosne milosnice. Slovinić je istakao da Muratovićevo stvaralaštvo, neosporno, pripada sferi figuralnog.

 

 

 

 

Muharem Muratović rođen je 28. oktobra 1950. godine u Mrkojevićima, Bar. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu. Gimnaziju i Pedagošku akademiju (odsjek slikarstvo i likovna pedagogija) završio je 1972. godine u Nikšiću. Iste godine započinje pedagoški rad u osnovnoj školi u rodnom mjestu. Period od  1972. godine predstavlja vrijeme plodnog i predanog stvaranja umjetnosti prepoznatljive po specifičnom figuralnom stilu, što ga je svrstalo u red značajnih crnogorskih slikara druge polovine dvadesetog vijeka. U toku višedecenijskog likovnog rada priredio je mnogobrojne izložbe širom Crne Gore i inostranstva.

Cijeneći značaj Muharemovog djela, JU Muzeji i galerije Podgorice će posjetiocima pružiti mogućnost da izložbu pogledaju u toku naredna dva mjeseca, do 20. 08. 2018.