Putovanje kroz vrijeme Podgoricom uprličila je JU Muzeji i galerije Podgorice, u petak, 30.11.2018.godine i to prezentacijom tematskih izložbi podgoričkih osnovnih i srednjih škola, koje su na kreativan način odgovorili na zadate teme u čast svom glavnom gradu - Podgorici.

Kako to izgleda zakoračiti kroz vrijeme, sokacima stare Podgorice, zaviriti u život nekadašnjeg Titograda, ići putevima izvandredne ličnosti kao što je to Marko Miljanov i šetajući mostovima voljenog grada, kreativni učenici pet podgoričkih škola, zajedno su sa svojim mentorima-profesorima uspjeli da, pred mnogobrojnom podgoričkom publikom približe prošlost i promovišu kulturno nasljeđe grada.

 

 

 

 

 

Na poziv JU Muzeji i galerije Podgorice uspješno je realizovana prezentacija podgoričkih škola i to Gimnazije „Slobodan Škerović”, SSŠ „Vaso Aligrudić” i osnovnih škola „Pavle Rovinski”, „Štampar Makarije” i „Milorad Musa Burzan”.

 

 

 

 

Vanja Vuković, muzejski pedagog, zaposlena u JU Muzeji i galerije Podgorice pozdravila je sve prisutne u ime ustanove i u svoje lično ime,

nakon čega je poželjela dobrodošlicu i iskazala zadovoljstvo povodom ogromnog odaziva i interesovanja za ovu izložbu.

“Prije nego što krenemo da osjetimo prošlost, vrijeme Podgorice između dva svjetska rata, prošetamo sokacima stare Podgorice, prisjetimo se Titograda, grandiozne ličnosti Marka Miljanova i starih mostova, imam čast da pozdravim upravu škola, pet reprezenata glavnog grada koji su učesnici ovog projekta. Zahvaljujem direktorima Zoji Lalović (Gimnazija „Slobodan Škerović”), Marijanii Papić (OŠ „Pavle Rovinski”), Nataši Vlahović (OŠ „Štampar Makarije”), Branki Lakić (OŠ „Milorad Musa Burzan”) kao i Veselinu Pićuriću (SSŠ „Vaso Aligrudić”) “– rekla je Vuković.

Ona dodaje da izložba ne bi uspjela i bez marljivih profesora koji su još jednom dokazali svoj profesionalizam i pomogli đacima da iskažu kreativnost na pravi način.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šetnja kroz istoriju glavnog grada je predstavljena prelijepim naracijama, virtuoznim filmskim i audio efektima, kao i scenskim nastupima. Izviđačka sekcija škole "Milorad Musa Burzan " je zajedno sa članovima Odreda izviđača "Stara varoš" Podgorica, u ulozi Titovih pionira uz pjesmu pokrenula publiku i time talas uspomena iz Titovog perioda.

Tematske izložbe su rezultat intenzivne saradnje JU Muzeji i galerije Podgorice i škola, na polju edukacije i promocije kulturne baštine Glavnog grada.

JU Muzeji i galerije Podgorice će i u buduće nastaviti saradnju ovog tipa sa školama i upravo će kreativni materijal, kojim se promoviše kulturno nasljeđe grada poslužiti i za atrakativnu turističku aplikaciju što svakako predstvalja inovaciju.