U JU Muzeji i galerije Podgorice, u utorak, 4.12.2018., sa početkom u 20h, u ul.Marka Miljanova br.4 u prepunom ambijentu ustanove, otvorena je izložba akademske slikarke Gordane Kuč u okviru DEUS-a. Tradicionalna manifestacija Decembarska umjetnička scena svečano je otvorena ovom izložbom.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Sead Đokaj pozdravio je uvaženog predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, sekretarku Sekretarijata za kulturu i sport, gđu Nelu Savković Vukčević, predstavnike medija kao i mnogobrojnu publiku i poželio im dobrodošlicu u ime JU Muzeji i galerije Podgorice i u svoje lično ime.

On je istakao da mu je zadovoljstvo što je JU Muzeji i galerije Podgorice učesnik ove manifestacije kojom se nesumnjivo podržava i razvija kultura i podiže svijest o njoj. Takođe je ukazao da je važno da se kolektivno i pojedinačno trudimo kako bi istrajali na  putu na kojem je JU Muzeji i galerije Podgorice počela sve više da se prepoznaje kao ustanova koja javnosti pruža kvalitetne programske sadržaje, kao što je upravo ova izložba, a što potrvrđuje prisustvo mnogobrojnih posjetilaca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publici se obratila i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice, gospođa Nela Savković Vukčević koja je otvorila izložbu i samu manifestaciju DEUS. Ona je istakla “Ovogodišnji DEUS  sadrži 27 raznovrsnih programa. Riječ je o izložbama, promocijama književnih i naučnih djela, koncertima, filmskim manifestacijama, baletu, retorici i drugim programima koji su sadržani u okviru Decembarske umjetničke scene, a neki od njih će se odvijati u okviru novogodišnjeg programa koji je osmislio Glavni grad“.

 

 

 

 

 

 

 

Istoričarka umjetnosti, Petrica Duletić obratila se svim prisutnima koja je između ostalog izdvojila :

 

“Specifičan način likovnog promišljanja karakteriše stvaralaštvo Gordane Kuč. Posjedujući snažnu kreativnu moć ona otvara nove oblike komunikacije kroz zagonetnu interakciju spoljašnjeg i unutrašnjeg svijeta izgrađujući sopstveni, autentičan izraz. U likovnom postupku kombinuje slikanje, crtež, kolažiranje i zapis. Njeni radovi temelje se na konceptualnim i minimalistističkim postupcima  likovnog traganja. Radovi sa ove izložbe nadovezuju se na ranija istraživanja i razmišljanja Gordane Kuč. Njena dosljednost je fascinantna. Našla je uzor u umjetnosti koju odlikuju svojstva oblikovne sažetosti, tehničkog eksperimenta, perfekcije u izvođenju, odnjegovane estetike likovnog jezika, kontekstualizacije unutar međunarodnih umjetničkih zbivanja. Ustrajući na takvom putu više od dvije decenije primjetne i priznate prisutnosti u kulturnoj i umjetničkoj sredini vlastitog djelovanja, ona predstavlja značajno ime u savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti.”

 

 

 

 

 

Gordana Kuč rođena je 1970. godine, u Beranama. Slikarstvo je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.Do sada je imala sedam samostalnih  i preko pedeset kolektivnih izlozbi. Učestvovala je na svim važnim izložbama crnogorske savremene umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Član je ULUCG od 1994. godine. Živi i radi u Podgorici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložba će biti otvorena do 17.januara 2019.godine.

 

Dobro došli!