JU Muzeji i galerije Podgorice u saradnji sa Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore organizovala je izložbu pod nazivom ΣYNÉXEIA CONTINUUM – TRAJANJE, posvećenu arheološkim istraživanjima u Risnu, koja je otvorena sinoć, 06. decembra sa početkom 19h u galeriji Art, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.  

 

Višegodišnja arheološka istraživanja u Risnu, na lokalitetima Carine i Gradina, realizovana kroz saradnju Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Varšavskog univerziteta, do sada su dala veoma značajne rezultate. Predmetni projekat podrazumijeva arheološka istraživanja u cilju otkrivanja novih saznanja o Rizonu, odnosno, Risiniumu.

 

Risan predstavlja jedno od najznačajnijih i najdugovječnijih sudionika u istoriji Crne Gore i samo ime upućuje na svoje antičke korijene, zahvaljujući kojima je danas prepoznatljivo kao nezaobilazna tačka naučnika, izučavaoca prošlosti, avanturista, ljubitelja starina.

 

 
 
 

Publici se obratio autor izložbe, mr Dejan Gazivoda koji se posebno zahvalio direktoru Seadu Đokaju i JU Muzeji i galerije Podgorice koja je podržala realizaciju ove izložbe i između ostalog je istakao da: “Posljednjih pet godina realizacije projekta Risinium prijestonica kraljice Teute predstavljale su izazov, desezanje krajnjih granica izdržljivosti, ali nadasve trajno zadovoljstvo i ispunjenost protkane prelijepim i neočekivanim pronalascima, koji su stručni tim iz godine u godinu ostavljali bez riječi i izazivali poštovanje prema civilizaciji i kulturi koje su ponovo, nakon duge tmine, ugledale svjetlost dana, ukazujući na urbanizam jednak ovom današnjem.”

 
 
 
 
 
 
 

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Sead Đokaj je u ime ustanove i u svoje lično ime pozdravio sve prisutne i poželio svima dobrodošlicu.

Na njegovo posebno zadovoljstvo, JU Muzeji i galerije Podgorice je podržala ovakvu izložbu, koja je upravo rezultat uspješnih sistematskih arheoloških istraživanja koja su u Risnu vršena na više lokacija u dužem vremenskom periodu, što svakako govori o značaju arheologije kao nauke koja se postepeno otkriva i intgrigira naučnike koji joj se iznova vraćaju. On se nada da će i ubuduće istraživanja davati značajne rezultate koja će se ogledati kroz nova otkrića, kako bi u narednom periodu mogli da očekujemo izložbe i sa lokaliteta kao što su Duklja, Ribnica i drugi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Izložba je koncipirana kroz postavku informativnih tabli i putem pokretnog arheološkog fonda pronađenog tokom posljednjih pet godina sistematskih arheoloških istraživanja uz prateći katalog.

Izložba se može pogledati do 21.12.2018.godine, svakog radnog dana u periodu od 10h -14h i od 17 i 30 - 19h!

Dobro došli!!