Sinoć je u JU Muzeji i galerije Podgorice, sa početkom u 19h, u ul.Marka Miljanova br.4 u prepunom ambijentu ustanove, otvorena izložba slika akademske slikarke Svetlane Dragojević, pod nazivom “Urbana utopija III”.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Sead Đokaj  je u svoje lično ime i u ime JU Muzeji i galerije Podgorice pozdravio sve prisutne i poželio im dobrodošlicu na otvaranje izložbe uvažene slikarke. On je istakao da mu je zadovoljstvo što umjetnici poput Svetlane Dragojević svoja djela javnosti prezentuju u JU Muzeji i galerije Podgorice. Takođe je istakao da je ovo prva izložba u 2019.godini i da je činjenica da se naši građani iz dana u dan sve više približavaju kulturi, a što potvrđuje prisustvo mnogobrojnih posjetilaca i da će se ubuduće  nastaviti sa ovakvom tradicijom, organizovanjem kako izložbi, tako i drugih kulturnih događaja i manifestacija koje će sa kvalitetnim sadržajima animirati i okupljati veliki broj posjetilaca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istoričarka umjetnosti, Petrica Duletić obratila se svim prisutnim koja je između ostalog izdvojila :

 

“Tematski, Svetlana se bavi životom u urbanom svijetu, dok u širem smislu podrazumijeva i različite odnose među pojmovima i različitim strukturalnim nivoima slike. Motivi imaginarnih gradova svjedoče o istančanom osjećaju za pikturalno, za suptilne ritmove bojenih polja u kontrapunktu sa dinamičnom armaturom crteža, i o sposobnosti da realno pretoči u asocijativno i približi ga apstrakciji.”

 

Izložbu “Urbana utopija III” je otvorila gospođa Ursula Rommerskirchen-Hilbertz,  ataše za kulturu Njemačke Ambasade u Podgorici, koja je izdvojila o slikarskom procesu umjetnice :

“Njeni crteži su ponekad nalik rijeci- uvučeni ste u tok linearnih struktura koje nestaju da bi se ponovo pojavile na površini. Kada su vidljive, mogu se čitati kao kardiogram autorkinog srca. “

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetlana Dragojević rođena je u Kotoru 1968. godine. Odsjek za slikarstvo završila je 1990. godine na Fakultetu restauracije i konzervacije na Cetinju i u istom gradu diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti – odsjek slikarstvo 1992. Studijski boravi u Londonu do 1998. Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva.

 

Izložbu je moguće pogledati do 15.02.2019.godine.

 

Dobro došli !