JU KIC „Malesija“ Tuzi u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice organizovaće izložbu akademskog slikara Đeljoša Đokaja. Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno u JU KIC „Malesija“ Tuzi u utorak, 12.02.2019. u 19h. Izložbu će otvoriti ambasador Albanije u Crnoj Gori, njegova ekselencija gospodin Ridi Kurtezi.

Na izložbi će biti predstavljen presjek stvaralaštva Đokaja, sa fokusom na grafički medij. Uvodni tekst kataloga potpisuje mr Selma Đečević koja je između ostalog zapisala: „Na izložbi su predstavljeni radovi iz različitih perioda i ciklusa, cijeneći da se na taj način može sveobuhvatnije prikazati neograničenost njegovih stvaralačkih vizija i umjetničkog pregalaštva. Posebnu pažnju u ovom presjeku zavrjeđuje mapa radova koju bismo mogli nazvati Egzodus – traktat obojen zavičajnim lirizmom, ikonični prikaz dramatičnog odrastanja u specifičnim istorijskim uslovima u kojima iskri arhetipsko svjedočanstvo o tragici naših prostora. Motivske osobenosti kulturne sredine iz koje je ponikao predstavljene su kao okamenjene reminiscencije minulih vremena, zamrznute u krševitom sonetu. Splet arhaičnog motiva i savremenog ideološkog grafičkog principa  ovdje je ostvario svoj najznačajniji istup”.

Đejoš Đokaj rođen je 1933. u Milješu, kraj Podgorice. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu na odsjeku za grafiku, u klasi profesora Boška Karanovića (1963). 1966. godine završio je magistarske studije u Beogradu (ALU).

U periodu 1964 -1969 radio je kao profesor u Višoj pedagoškoj školi u Prištini, i zajedno sa Mulićijem bio jedan od inicijatora osnivanja Fakulteta likovnih umjetnosti gdje je vodio odsjek za grafiku.

U periodu 1969-1984 živio je i stvarao u Rimu gdje je njegov rad prihvaćen sa velikom naklonošću kritike i likovne publike. Njegova djela bila su zastupljena na značajnim umjetničkim smotrama širom Italije, selektovana u okviru više programa kojima se Italija predstavljala kroz diskurs savremene umjetnosti unutar i van granica zemlje.

1984. godine Đokaj se nastanjuje u Augsburgu gdje otvara grafički studio i nastavlja sa stvaralačkim radom, izlažući širom zemlje i inostranstva, uz zapažen uspjeh i brojne nagrade.

Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama širom Evrope od kojih su značajnije u Rimu, Augsburgu, Milanu, Tirani, Zagrebu, Minhenu.

Dobitnik je brojnih republičkih i internacionalnih nagrada među kojima su Trinaestojulska nagrada Crne Gore (1977), zlatni orden-priznanje Naim Frašeri, Skadar, Albanija (2011), kao i nagrada Kritičari su odabrali - Bolaffi d’Arte Moderna, Torino, Italija (1975).

 

Navedena izložba je prva u nizu planiranih izložbi ovog slikara koje će se organizovati u Crnoj Gori, a u 2019.godini u JU Muzeji i galerije Podgorice biće organizovana retrospektivna izložba Đeljoša Đokaja i promocija njegove monografije.