JU Muzeji i galerije Podgorice obavještava da će u utorak, 12.03.2019.godine u 19h u galerijskom izložbenom prostoru biti otvorena izložba akademskog slikara Milovana– Mikija Radulovića. Radulović će podgoričkoj likovnoj publici predstaviti 62 slike nastale tokom 2018. godine.

Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Sektora Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

U uvodnom tekstu kataloga ona  je zapisala :

„Recentnim radovima predstavljenim na ovoj izložbi nastavlja se umjetnikovo promišljanje o bitisanju čovjeka. U mnogočemu izloženi radovi nastavljaju se na ranije autorove cikluse  – ponajprije po morfologiji, pristupu i tretmanu likovnih elemenata, ali i po poetici i utisku, koji uvijek nosi odlike nesputanosti i gotovo djetinje zaigranosti. Raspon kolorita, u kojem često nalazimo crvenu, bijelu i crnu, bogat je rasterisanim kontrastima i tonovima. Umjetnik onirički niže slojeve kojima gradi razigrane, ali stabilne kompozicije. On sa lakoćom vlada prostorom, materijom, bojom, igrom svjetlosti i sjenke. Upravo je igra ono što njegovim radovima daje posebnost i dah svježine, neposrednosti i inovacije koji pomjeraju posmatračevu dušu ka novim prostorima. Nenametljivo i suptilno, Radulovićevi radovi otvaraju vrata kroz koja sagledavamo prostore koji su nam bili skriveni. Osvjetljavajući kutke u kojima je sakrivena magija, emocija i ljepota, umjetnik usmjerava tačku posmatranja ka novim horizontima.“

Milovan - Miki Radulović rođen 1947. godine u Nikšiću. Završio Pedagošku akedmiju  Nikšiću 1972.godine, grupa likovno vaspitanje. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu  1977.godine u klasi prof. Miloša Bajića. Magistrirao na istom fakultetu kod prof. Radenka Miševića 1980.godine. Član ULUCG-a od 1987. godine. Pripadao umjetničkoj grupi ''Generacija 9'' . Priredio oko  30 samostalnih i učestvovao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Nikšić, Podgorica, Beograd, Novi Sad, Skoplje, Pančevo, Rijeka, Trst, Bar, Herceg Novi, Bari, Rim, Pariz i dr. Dobitnik je više stručnih nagrada, među kojima nagrada Oslobođenja grada Nikšića. Bavio se pedagoškim radom kao profesor likovnog vaspitanja u Gimnaziji u Nikšiću. Bavi se slikarstvom, akvarelom i crtežom.

Dobitnik nagrada:

- Otkupna nagrada na Septembarskom likovnom salonu, Nikšić, 1981, 1982, 1983.

- Nagrada za slikarstvo na Cetinjskom salonu jugoslovenske likovne umjetnosti 13. novembar, Cetinje, 1982

- II nagrada za crtež na izložbi savremeni crnogorski crež mladih, Podgorica, 1983.

- Nagrade Hercegnovskog zimskog salona, 1983.

- Otkupna nagrada na izložbi ULUCG, Podgorica, 1984.

- Velika plaketa ,,Zlatno pero’’, Beograd, 1985.

- Nagrada Oslobođenja grada Nikšića, 2003.

- Nagrada Lubarda, Milunović, Stijović, ULCG, Podgorica, 2011.

Izložba će biti otvorena do 25.03.2019.godine.

Dobro došli!