U srijedu 13. marta 2019.godine u JU Muzeji i galerije Podgorice, u ul.Marka Miljanova br. 4 sa početkom u 19h, upriličeno je obilježavanje Dana kulture Palestine, u organizaciji Ambasade Države Palestine i Glavnog grada Podgorice.

Veče je posvećeno najpoznatijem palestinskom pjesniku u svijetu Mahmudu Dervišu, čiji je datum rođenja uzet za obilježavanje palestinskog Dana kulture - 13.mart (1941, Al Birva, Palestina -2008. Hjuston, SAD). Svjetska čitalačka javnost Derviša poznaje po njegovoj inspirativnoj i herojskoj ljubavi prema Palestini, po„poeziji otpora“ – pravcu čiji je bio najistaknutiji predstavnik. Ova palestinska kulturna ikona, čiji su radovi prevedeni na preko dvadeset jezika, dobio je brojne međunarodne nagrade među kojima su Lenjinova nagrada za mir (1983), veliki francuski orden „Vitez umjetnosti i nauka „ (1993), Nagrada za kulturnu slobodu koju dodjeljuje Lannan fondacija (2001).

 

 

 

Mnogobrojnoj publici obratio se NJ.E. Rabii Alhantouli, ambasador Države Palestine u Crnoj Gori.

 

  

U ime Glavnog grada, obratila se i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, gđa Ana Medigović koja je istakla da je ovo prvi događaj koji je zajednički organizovan u cilju širenja palestinske kulture u Podgorici.

 

 

Stihove najpoznatije Mahmudove pjesme “Lična karta” , za koju su na poetskim večerima često govorili da ne treba osim nje ni jednu drugu pjesmu izvoditi i svaki put bi je snažno doživjeli, kao i njegovu najpoznatiju ljubavnu pjesmu “Rita i puška” interpretirao je glumac Simo Trebješanin.

 

 

O djelu Mahmuda Derviša govorila je mr Dragana Kujović, orjentalista- arabista, naučni savjetnik u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore u Podgorici.