U petak, 05.aprila 2019. godine u JU Muzeji i galerije Podgorice održaće se arheološki Simpozijum pod nazivom „Skadarski basen - Veza između mediteranske obale i kontinentalnog zaleđa“.

Na Sipozijumu će biti održane rezentacije tema i rezultata arheoloških istraživanja koja se, poslednjih nekoliko godina, sprovode u Crnoj Gori i zemljama u okruženju i koja su rezultirala značajnim arheološkim otkrićima. Skadarski basen kao prostor između jadranske obale i kontinentalnog zaleđa mnogobrojnim arheološkim lokalitetima svjedoči o kulturnim promjenama, privrednim i ekonomskim kretanjima kroz sve istorijske periode. 
Prostor se ne može sagledati bez sagledavanja veza sa kulturama i kultrnim grupama u bližem i daljem okruženju. Zato su svjedočanstva o arheološkim istraživanjima lokaliteta u Crnoj Gori i zemljama u okruženju vrijedno naučno svjedočanstvo o postojanju kulturnih i privrednih veza kroz vjekove. 
Na Simpozijumu će učestovati arheolozi iz Crne Gore, Albanije, Republike Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U okviru Programa Simpozijuma u petak 05. aprila 2019. godine u 19h u JU Muzeji i galerije Podgorice biće održana promocij devetog broja arheološkog časopisa „Nova antička Duklja“. Časopis Nova antička Duklja je jedini arheološki časopis u Crnoj Gori i jedan od rijetkih arheoloških časopisa u okruženju koji ima međunarodni karakter. U poslednjem broju časopisa objavljeni su tekstovi arheologa iz Crne Gore, Hrvatske, Republike Severne Makedonije i Albanije.

 

Danas je u JU Muzeji i galerije Podgorice potpisan Ugovor o saradnji  o obavljanju zajedničkih istraživanja praistorijskih lokaliteta na teritoriji Crne Gore - u Pljevljima, između JU Muzeji i galerije Podgorice i Instituta arheologije i etnografije Sibirskog odjeljenja Ruske akademiije nauka.

Ugovor su potpisali u ime JU Muzeji i galerije Podgorice, direktor Sead Đokaj i u ime Instituta arheologije i etnografije Sibirskog odjeljenja Ruske akademiije nauka direktor M.V.Shunkov.

Potpisnici ugovora su izrazili zadovoljstvo zbog nastavka ranije započete saradnje, razmijenili stavove o načinu poslovanja i detaljnije dogovoril buduću saradnju, sa željom da ona bude uspješna, na obostrano zadovoljstvo.Tom prilikom su se složili o značaju arheoloških istraživanja, koja će se u tekućoj godini sprovoditi u toku aprila mjeseca, a o otkrićima koja se tom prilikom pronađu  javnost će biti obaviještena nakon što ista budu sprovedena.

 

Sinoć je u JU Muzeji i galerije Podgorice, sa početkom u 20h, u ul.Marka Miljanova br.4 u prepunom ambijentu ustanove, otvorena izložba slika i grafika akademske slikarke Milke Vujović. Mr Milka Vujović se podgoričkoj likovnoj publici predstavila slikama i grafikama iz različitih perioda njenog tridesetogodišnjeg stvaralaštva iz perioda od 1989-2019.godine.

Mnogobrojnoj publici se obratio Sead Đokaj, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice koji je izrazio veliko zadovoljstvo, kako lično tako i profesionalno povodom otvaranja izložbe uvažene umjetnice i istakao: “ Milka Vujović virtuozno stavlja ženu, odnosno ženski akt u prvi plan, vjerovatno i sama svjesna činjenice da je upravo žena oduvijek bila inspiracija mnogih slikara, pjesnika, pa i svakog čovjeka vjerovatno. Na Milkinim radovima dominira žena, na različite načine, kao krhka i nježna, jaka i dominantna, mistična i tajanstvena, a sve to sa ciljem shvatanja njene suštine, izražene kroz senzualnost, kompleksnost, erotičnost koju svaka žena nosi ponaosob, na jedinstven i individualan način.”

 
 
 Izložbu je otvorila Sekretarka za kulturu i sport, g-đa Ana Medigović koja je istakla : “Sekretarijat pruža disperzivnu podršku razvoju kulture i zajednici i širi misiju o potrebi shvatanja bezgraničnih svjetova kulture kao postamenata civilizacijskih vrijednosti 21.vijeka. Prilika je da apostrofiram produktivnu saradnju sa JU Muzeji i galerije Podgorice, sa kojom zajedno prezentujemo umjetničko stvaralaštvo istaknutih pojedinaca, a planiramo nove projekte u ovoj oblasti ubuduće. Nastojaćemo da u narednom periodu organizujemo jos značajnih izložbi i na taj način obezbijedimo kulturnoj javnosti da se upozna sa djelima domaće i svjetske umjetničke scene.”

 

 
 Uvažena likovna umjetnica, mr Milka Vujović je pozdravila publiku i iskazala posebno zadovoljstvo i čast povodom organizovanja izložbe u JU Muzeji i galerije Podgorice i izrazila posebnu zahvalnost direktoru Seadu Đokaju.
 
 

Mr Milka Vujović je rođena je 1965.godine u Podgorici, a već dugi niz godina živi i stvara u Beogradu. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je kasnije i magistrirala na odsjeku grafike. Pored toga što se aktivno bavi slikarstvom i grafikom, zaposlena je na FPU u svojstvu redovnog profesora. Član je ULUS-a od 2006. godine. Imala je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učesnica je brojnih kolektivnih izložbi, a iza nje su značajne nagrade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20.aprila.

Dobro došli!

 

 

Dana 27.marta 2019. godine u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održana je promocija Zbornika Nova antička Duklja koji izlazi u izdanju JU Muzeji i galerije Podgorice od 2010. godine.

Na promociji su govorili Miroslav Katić, Direktor Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Helga Zglav arheolog iz Splita i Dragan Radović, kustos u JU Muzeji i galerije Podgorice i urednik časopisa Nova antička Duklja. Časopis je predstavljen mnogobrojoj publici koju su sačinjavali većinom arheolozi i drugi stručnjaci iz oblasti zaštite kulturnih dobara. Govornici su istakli značaj časopisa za arheološku nauku u Crnoj Gori, međunarodni značaj časopisa, veliki broj autora iz Crne Gore i zemalja regiona, kao i visoke naučne standarde po kojima se časopis uređuje.