Dana 27.03.2019.godine u 12 časova u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu biće predstavljen časopis Nova antička Duklja u izdanju JU Muzeji i galerije Podgorice i projekta „Let's explore history and heritage“ (Hexplora).

Predstavljaje navedenog časopisa se održava na poziv Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, kao nastavak uspješne saradnje ovog muzeja sa JU Muzeji i galerije Podgorice.

Časopis Nova antička Duklja je jedini časopis ovog tipa u Crnoj Gori u kojem se  objavljuju stručni tekstovi eminentnih naučnika iz Crne Gore i inostranstva, a koji  obrađuju teme vezane za antičku Duklju, kao i za druge značajne lokalitete u okruženju. Ovaj časopis se nalazi u mnogim bibliotekama i muzejima u regionu, pa je zbog značaja tematike koja se kroz tekstove objavljuje i inicirano njegovo predstavljanje.

 

Časopis Nova antička Duklja će u ime JU Muzeji i galerije Podgorice predstaviti Dragan Radović, kustos za istoriju kulture i umjetnosti.                           

 

JU Muzeji i galerije Podgorice posjetilo je udruženje „Svetionik“ iz Novog Pazara u okviru Projekta „Balkanska omladinska škola“. Posjeta je organizovana kao edukativna ekskurzija kroz Podgoricu, sa ciljem prezentacije kulturne baštine Crne Gore studentima iz Novog Pazara.

Studenti su se upoznali sa stalnom  muzejskom postavkom JU Muzeji i galerije  Podgorice, koja je prezentovana kroz izložene istorijske, kulturno-istorijske, arheološke i etnografske eksponate, kao i sa aktuelnom izložbom akademskog slikara Milutina-Mikija Radulovića.

Prilikom posjete u Ustanovi je vladala prijatna atmosfera izražena u duhu mladosti, vedrine i radoznalosti, a  želja ustanove je da ovakvih posjeta bude što više, budući da se tako edukuju mladi ljudi i obogaćuju svoja znanja o kulturi i kulturnom identitetu naroda.

 

 
 
 
 
 
 

U četvrtak, 28.marta u 20h u galerijskom prostoru JU Muzeji i galerije Podgorice, u ul.Marka Milljanova br.4 će biti otvorena retrospektivna izložba akademske likovne umjetnice mr Milke Vujović.

Mr Milka Vujović  će podgoričkoj likovnoj publici predstaviti slike i grafike iz različitih perioda njenog tridesetogodišnjeg stvaralaštva. Izložbu će otvoriti sekretarkaSekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović. Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić potpisuje uvodni  tekst u katalogu. Ona je, između ostalog, zapisala:

„Na ovoj izložbi zastupljeni su ulja na platnu, grafike i kombinovane tehnike. Težište je stavljeno na grafički opus u kojem je osobena interpretacija Milke Vujović pokazala ono najsnažnije. Lakoćom ovladavanja tim medijem prepoznala je grafiku u svim njenim modalitetima otvarajući posve nove načine umjetničke izvedbe. Slikarski efekat dopunjuje i obogaćuje slojevitu materiju njenog grafičkog lista, naglašavajući još više osobenosti samoga medija.

Isprepletanje i spoj narativnih s nadrealnim elementima rezultiraće vrlo specifičnom ikonografijom fantazmogoričnih svijetova snažne sugestivnosti, bez obzira na medij. Figurativne projekcije, kao i prikazi lirskih vizija i snoviđenja, stvaraju začudne svijetove u kojima nerijetko komponuje cjelinu od nekoliko manjih zaokruženih kompozicija unutar veće, pridonoseći cjelokupnoj višeslojnosti iščitavanja. Svaki se rad tako igrom formatima, pa i prelaženjem granica samih medija, može promatrati na mikro - i makro nivou pozivajući uvijek iznova na novo tumačenje.

Milkin rad karakterišu neobičnost prostora, perspektivna slojevitost djela, iluzija dubine, kao i različiti postupci komponovanja prostora slike. Na grafičkim listovima i slikama  često se pojavljuje draperija koja služi kao kulisa, iza koje se otvara pogled u daljinu. Čest detalj je ograda od kovanog gvožđa, stolovi i stolice sa metalnim detaljima.

Umjetnica je već dugo zaokupljena slikanjem ženskih figura, nalazeći u njima izazov za pikturalna istraživanja. Ženska figura ili više njih je u prvom planu. Motiv  je polazište da ispituje odnose masa – istih i raznih oblika i uskladi njihov kompozicioni ritam. Grafičko-slikarskim sredstvima gradi svoju mitologiju u kojoj su glavni protagonisti mlade, čulne žene odjevene u vizuelno atraktivnu odjeću gdje se kao aksesoar pojavljuju : čarape, negližei, ešarpe, ljiljani i orhideje, šoljice, čipkane rukavice, cipele. Uprkos njihovoj čulnosti, čak kada su predstavljene koketno, poluobnažene, njihova senzualnost nikada nije agresivna, već je uvijek odmjerena i obojena nekom blagom melanholijom. Figure su orjentisane frontalno, an fas i u profilu. Njihova lica nemaju mimiku, već  gestikulacijom tijela izražavaju osjećanja.

Prizori intimnih prostora i građanske dokolice (ispijanje kafe, ručak ili odmaranje na balkonu) zrače posebnom atmosferom. Pogledi ovih likova nemaju komunikativnost i ostaju zaštićeni unutar vlastite intime. Oni pokazuju svoju fizionomiju, ali ne i oči kao putokaz u sferu koja ostaje samo za njih.“

Mr Milka Vujović  je rođena  je 1965.godine u Podgorici, a već dugi niz godina živi i stvara u Beogradu. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je kasnije i magistrirala na odsjeku grafike. Pored toga što se aktivno bavi slikarstvom i grafikom, zaposlena je na FPU u svojstvu redovnog profesora. Član je ULUS-a od 2006. godine. Imala je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učesnica je brojnih kolektivnih izložbi, a iza nje su značajne nagrade.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20.aprila.

Dobro došli!

JU MUZEJI I GALERIJE PODGORICE 

 

 

Na poziv direktora Arheološkog muzeja  Republike Severne Makedonije, gospodina Gorana Saneva, a povodom otvaranja izložbe „100 godina Trebeništa“, u Skoplju su 14. i 15. marta boravili direkor JU Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj i kustos za istoriju kulture i umjetnosti u JU Muzeji i galerije Podgorice, Dragan Radović.

Izložba „100 godina Trebeništa“ je organizovana povodom obilježavanja 100 godina od otkrića nekropole na lokalitetu Trebenište kod Ohrida. Izložba je zajednički projekat Arheološkog muzeja Republike Severne Makedonije, Narodnog muzeja iz Beograda, Nacionalnog arheološkog Instituta i Muzeja iz Sofije i Muzeja iz Ohrida. Izložbu je otvorio Zoran Zaev, Premijer Republike Severne Makedonije.

U toku boravka u Skoplju ostvaren je kontakt i upriličeni sastanci sa direktorima i zaposlenima iz mnogih muzeja iz regona i razmijenjena iskustva o načinu obavljanja djelatnosti. Konkretniji dogovori postignuti su da direktorom Muzeja Severne Makedonije gospodinom Gordanom Nikolovim, direktorom Arheološkog muzeja Severne Makedonije Goranom Sanevim, direktoricom Nacionalne galerije Severne Makedonije Ditom Starovom Qerimi, VD direktoricom NU „Zavod i muzej“ Bitola, Meri Stojanovom, a koji se odnose na jačanje saradnje kroz različite projekte i izložbe koje se planiraju organizovati.

Takođe je sa direktoricom Narodnog Muzeja Beograd, Bojanom Borić Brešković postignut dogovor, da se u skorije vrijeme isti obiđe od strane Direktora JU Muzeji i galerije Podgorice, kako bi se razmijenila iskustva i eventualno postigli određeni zajednički dogovori, na obostrano zadovoljstvo.

Navedeni boravak u Makedoniji bio je jedinstvena prilika koja je okupila zaposlene iz oblasti kulture iz više bivših republika Jugoslavije i država iz regiona, kada su kroz razgovor razmijenjena iskustva, ne samo u oblasti arheologije, nego uopšte o kulturnoj baštini svake države ponaosob.