Sinoć je u JU Muzeji i galerije Podgorice, sa početkom u 19h, u ul.Marka Miljanova br.4 u prepunom ambijentu ustanove, otvorena izložba slika i crteža akademskog umjetnika Milovana - Mikija Radulovića. Radulović se podgoričkoj likovnoj publici predstavio sa 62 slike nastale tokom 2018. godine.

 

 

 
 
 
 
 
 

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, koja je u uvodnom tekstu kataloga izdvojila : “Nenametljivo i suptilno, Radulovićevi radovi otvaraju vrata kroz koja sagledavamo prostore koji su nam bili skriveni. Osvjetljavajući kutke u kojima je sakrivena magija, emocija i ljepota, umjetnik usmjerava tačku posmatranja ka novim horizontima.“

 
 
 
 

Milovan  - Miki Radulović rođen je 1947. godine u Nikšiću. Završio je Pedagošku akademiju u Nikšiću 1972.godine, grupa likovno vaspitanje. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1977.godine u klasi prof. Miloša Bajića. Magistrirao je na istom fakultetu kod prof. Radenka Miševića 1980.godine. Član je ULUCG-a od 1987. godine. Pripadao je takođe umjetničkoj grupi ''Generacija 9''. Priredio je oko 30 samostalnih i učestvovao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Nikšić, Podgorica, Beograd, Novi Sad, Skoplje, Pančevo, Rijeka, Trst, Bar, Herceg Novi, Bari, Rim, Pariz i dr. Dobitnik je više stručnih nagrada, među kojima nagrada Oslobođenja grada Nikšića. Bavio se pedagoškim radom kao profesor likovnog vaspitanja u Gimnaziji u Nikšiću. Bavi se slikarstvom, akvarelom i crtežom.

 
 
 
 
 
 

Svi zainteresovani posjetioci mogu pogledati izložbu do 25.03.2019.godine.

Dobro došli!

 
 

 

Kao rezultat uspješne saradnje JU Muzeji i galerije Podgorice i turističke agencije Explorer d.o.o danas je u JU Muzeji i galerije Podgorice organizovana posjeta većeg broja posjetilaca, za čiji dolazak se pobrinuo Explorer doo.
Posjetioci su bili gosti iz okruženja, većinom iz Slovenije i danas su imali priliku da uživaju u posebnom unaprijed osmišljenom programu, različitog kreativnog sadržaja. Naime, od strane zaposlenih iz JU Muzeji i galerije Podgorice, kustosa i muzejskog pedagoga posjetioci su upoznati sa aktuelnom izložbom Milovana-Mikija Radulovića, čije će svečano otvaranje biti  upriličeno večeras u 19h i sa stalnom postavkom JU Muzeji i galerije Podgorice kroz predstavljanje istorijskih, kulturno-istorijskih, etnografskih i arheoloških eksponata.
Cjelokupan događaj imao je poseban pečat kod činjenice da su na samom ulazu Ustanove dvije djevojke u crnogorskoj nošnji služile piće dobrodošlice, u izložbenom prostoru slikar i vajar su radili svoje radove, a na postavljenom platnu sa oslikanim drvetom posjetioci su doslikavali neki od ponuđenih simbola.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poseban ugođaj posjetioci su imali i kroz muzički dio programa, uživanjem u zvucima violine u izvođenju profesora violine Vilija Ferdinanda.
 
 
 
 
 
 
Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Sead Đokaj je poželio dobrodošlicu posjetiocima, iskazao zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje sa Explorerom doo uz želju za unapređenjem iste i u budućem periodu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
U ustanovi je vladala prijatana atmosfera, na zadovoljstvo svih, kako zaposlenih u JU Muzeji i galerije Podgorice, tako i u Explorer doo, kao i posjetilaca koji su vidno zadovoljni i uz riječi hvale napustili našu Ustanovu.
JU Muzeji i galerije Podgorice će i ubuduće nastaviti saradnju sa Explorer doo, organizovanjem različitih vrsta posjeta i osmišljavanjem projekata interesantnog sadržaja, sa ciljem zaštite, očuvanja i prezentacije kulturne baštine Crne Gore.

U srijedu 13. marta 2019.godine u JU Muzeji i galerije Podgorice u ul.Marka Miljanova br. 4 sa početkom u 19h, biće upriličeno obilježavanje Dana kulture Palestine, u organizaciji Ambasade Države Palestine i Glavnog grada Podgorice.

Veče će biti književnog tipa, posvećeno najpoznatijem palestinskom pjesniku u svijetu Mahmudu Dervišu (1941, Al Birva, Palestina -2008. Hjuston, SAD). Svjetska čitalačka javnost Derviša poznaje po njegovoj inspirativnoj i herojskoj ljubavi prema Palestini, po„poeziji otpora“ – pravcu čiji je bio najistaknutiji predstavnik. Ova palestinska kulturna ikona, čiji su radovi prevedeni na preko dvadeset jezika, dobio je brojne međunarodne nagrade među kojima su Lenjinova nagrada za mir (1983), veliki francuski orden „Vitez umjetnosti i nauka „ (1993), Nagrada za kulturnu slobodu koju dodjeljuje Lannan fondacija (2001).

 

Dobro došli!

 

 

JU Muzeji i galerije Podgorice obavještava da će u utorak, 12.03.2019.godine u 19h u galerijskom izložbenom prostoru biti otvorena izložba akademskog slikara Milovana– Mikija Radulovića. Radulović će podgoričkoj likovnoj publici predstaviti 62 slike nastale tokom 2018. godine.

Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Sektora Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

U uvodnom tekstu kataloga ona  je zapisala :

„Recentnim radovima predstavljenim na ovoj izložbi nastavlja se umjetnikovo promišljanje o bitisanju čovjeka. U mnogočemu izloženi radovi nastavljaju se na ranije autorove cikluse  – ponajprije po morfologiji, pristupu i tretmanu likovnih elemenata, ali i po poetici i utisku, koji uvijek nosi odlike nesputanosti i gotovo djetinje zaigranosti. Raspon kolorita, u kojem često nalazimo crvenu, bijelu i crnu, bogat je rasterisanim kontrastima i tonovima. Umjetnik onirički niže slojeve kojima gradi razigrane, ali stabilne kompozicije. On sa lakoćom vlada prostorom, materijom, bojom, igrom svjetlosti i sjenke. Upravo je igra ono što njegovim radovima daje posebnost i dah svježine, neposrednosti i inovacije koji pomjeraju posmatračevu dušu ka novim prostorima. Nenametljivo i suptilno, Radulovićevi radovi otvaraju vrata kroz koja sagledavamo prostore koji su nam bili skriveni. Osvjetljavajući kutke u kojima je sakrivena magija, emocija i ljepota, umjetnik usmjerava tačku posmatranja ka novim horizontima.“

Milovan - Miki Radulović rođen 1947. godine u Nikšiću. Završio Pedagošku akedmiju  Nikšiću 1972.godine, grupa likovno vaspitanje. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu  1977.godine u klasi prof. Miloša Bajića. Magistrirao na istom fakultetu kod prof. Radenka Miševića 1980.godine. Član ULUCG-a od 1987. godine. Pripadao umjetničkoj grupi ''Generacija 9'' . Priredio oko  30 samostalnih i učestvovao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Nikšić, Podgorica, Beograd, Novi Sad, Skoplje, Pančevo, Rijeka, Trst, Bar, Herceg Novi, Bari, Rim, Pariz i dr. Dobitnik je više stručnih nagrada, među kojima nagrada Oslobođenja grada Nikšića. Bavio se pedagoškim radom kao profesor likovnog vaspitanja u Gimnaziji u Nikšiću. Bavi se slikarstvom, akvarelom i crtežom.

Dobitnik nagrada:

- Otkupna nagrada na Septembarskom likovnom salonu, Nikšić, 1981, 1982, 1983.

- Nagrada za slikarstvo na Cetinjskom salonu jugoslovenske likovne umjetnosti 13. novembar, Cetinje, 1982

- II nagrada za crtež na izložbi savremeni crnogorski crež mladih, Podgorica, 1983.

- Nagrade Hercegnovskog zimskog salona, 1983.

- Otkupna nagrada na izložbi ULUCG, Podgorica, 1984.

- Velika plaketa ,,Zlatno pero’’, Beograd, 1985.

- Nagrada Oslobođenja grada Nikšića, 2003.

- Nagrada Lubarda, Milunović, Stijović, ULCG, Podgorica, 2011.

Izložba će biti otvorena do 25.03.2019.godine.

Dobro došli!