Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Sead Đokaj posjetio je Nacionalnu galeriju Makedonije, koja je rezultat ranije uspostavljene uspješne saradnje.

Tom prilikom sa Direktoricom Ditom Starovom Qerimi postignut je dogovor da se u decembru 2019.godine u ovoj galeriji održi izložba Đeljoša Ðokaja, istaknutog crnogorskog akademskog slikara, kao i da se u 2020.godini Nacionalna galerija Makedonije u JU Muzeji i galerije Podgorice predstavi crnogorskoj javnosti izložbom slika slikara sa prostora bivše Jugoslavije, koje se nalaze u kolekciji Nacionalne galerije Makedonije. Takođe je dogovoreno da konzervatori iz JU Muzeji i galerije Podgorice pruže stručnu pomoć Nacionalnoj galeriji Makedonije kroz potrebne konzervatorske tretmane koje budu zahtijevali njihovi predmeti.

Navedena saradnja će se na obostrano zadovoljstvo nastaviti i ubuduće sa željom njenog jačanja kroz različite projekte.

 

 

 

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Sead Đokaj boravio je u Makedoniji, u radnoj posjeti Narodnom muzeju Makedonije.

Tom prilikom obišao je Narodni muzej Makedonije, upoznao se sa stalnom postavkom kojom je prikazana bogata istorija Makedonije kroz autentične eksponate. Sa direktorom Narodnog muzeja Gordanom Nikolovim postignut je dogovor, da se ubuduće jača saradnja, realizovanjem zajedničkih projekata, na obostrano zadovoljstvo. S tim u vezi jedan od prvih narednih planova je da se Narodni muzej u Crnoj Gori predstavi kroz etnografsku izložbu u 2020.godini, prikazivanjem makedonskih nošnji.

 

U srijedu 13. marta 2019.godine u JU Muzeji i galerije Podgorice, u ul.Marka Miljanova br. 4 sa početkom u 19h, upriličeno je obilježavanje Dana kulture Palestine, u organizaciji Ambasade Države Palestine i Glavnog grada Podgorice.

Veče je posvećeno najpoznatijem palestinskom pjesniku u svijetu Mahmudu Dervišu, čiji je datum rođenja uzet za obilježavanje palestinskog Dana kulture - 13.mart (1941, Al Birva, Palestina -2008. Hjuston, SAD). Svjetska čitalačka javnost Derviša poznaje po njegovoj inspirativnoj i herojskoj ljubavi prema Palestini, po„poeziji otpora“ – pravcu čiji je bio najistaknutiji predstavnik. Ova palestinska kulturna ikona, čiji su radovi prevedeni na preko dvadeset jezika, dobio je brojne međunarodne nagrade među kojima su Lenjinova nagrada za mir (1983), veliki francuski orden „Vitez umjetnosti i nauka „ (1993), Nagrada za kulturnu slobodu koju dodjeljuje Lannan fondacija (2001).

 

 

 

Mnogobrojnoj publici obratio se NJ.E. Rabii Alhantouli, ambasador Države Palestine u Crnoj Gori.

 

  

U ime Glavnog grada, obratila se i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, gđa Ana Medigović koja je istakla da je ovo prvi događaj koji je zajednički organizovan u cilju širenja palestinske kulture u Podgorici.

 

 

Stihove najpoznatije Mahmudove pjesme “Lična karta” , za koju su na poetskim večerima često govorili da ne treba osim nje ni jednu drugu pjesmu izvoditi i svaki put bi je snažno doživjeli, kao i njegovu najpoznatiju ljubavnu pjesmu “Rita i puška” interpretirao je glumac Simo Trebješanin.

 

 

O djelu Mahmuda Derviša govorila je mr Dragana Kujović, orjentalista- arabista, naučni savjetnik u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Večeras u 19h u galeriji “Art”, na Trgu Nezavisnosti br.1 biće otvorena izložba radova studenata I godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Studenti akademske godine 2017/18 u klasi vanrednog profesora Vladimira Đuranovića i saradnika na nastavi MSc Eme Alihodžić- Jašarović i mr Aleksandra Ašanina predstaviće radove koje su uradili na predmetu crtanje prošlog semestra. Postavku čine teme: crtež grafitom – portret; crtež lavirani tuš: kompozicija predmeta – mrtva priroda; akvarel – kompozicija predmeta; kolaž – gradska ulica – panorama grada; akvarel – slobodna tema.

Posjetioci ove izložbe moći će  da vide kako su se studenti snašli u svojim zadacima na različite teme, kroz koje su izrazili svoje kreativne ideje. Ovo je prilika da se, u okviru institucije fakulteta, a u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice, na što očigledniji način - javno, prezentuju rezultati pedagoških procesa koji se odvijaju na fakultetu. Izložba će biti otvorena 10 dana.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Dobro došli!