JU Muzeji i galerije Podgorice ima priliku da ovom umjetničkom postavkom predstavi recentnu kinesku umjetničku produkciju koja se oslanja na tradicionalne uzuse kada je o tehnologiji slikarstva riječ, s obzirom da su prikazani radovi rađeni u tehnici slikanja tušem koja se u Kini upotrebljava već dvije hiljade godina. Međutim, ona istovremeno prikazuje njenu drugačiju primjenu i nove prakse u idejnim istraživanjima kineskih savremenih umjetnika. S tim u vezi, postavka nosi poruku upornog propitivanja kulturalne dužnosti u razvoju novih vrijednosti tehnike slikanja tušem, koji bi imao čvrstu osnovu u vidu tradicionalne kulture ali i prepoznatljive savremene karakteristike.

Na otvaranju izložbe publici su se obratili mr Selma Đečević – kustos JU Muzeji i galerije Podgorice, Hua Yafang - privremena otpravnica poslova Ambasade Narodne Republike Kine, a izložbu je otvorio Zhang Jiangzhou, potpredsjednik Nacionalne akademije slikarstva Kine, savjetnik i istraživač u Nacionalnoj akademiji slikarstva Kine, savjetnik u Kineskoj umjetničkoj asocijaciji, te počasni član Ruske akademije umjetnosti.

U svom obraćanju Selma Đečević je istakla da se postavka “oslanja na snažnu tradiciju kada je o tehnologiji slikarstva riječ, koja , međutim, u ovom slučaju nosi duh i stileme savremenog likovnog izražavanja. Vrijedno je napomenuti da izbor umjetnika čiji radovi čine ovu postavku, a čije je krajnje različito poetičko samoodređenje u ulozi što cjelovitijeg prikaza kineskog recentnog slikarstva, pripada krugu istaknutih kineskih akademskih umjetnika, ujedno i profesora Nacionalne akademije slikarstva Kine”. Ona je takođe naglasila i sljedeće: “Posljednih godina svjedoci smo sve značajnijeg prisustva i misija ove velike zemlje u Crnoj Gori, na različitim razvojnim poljima. Međutim, i naši kineski prijatelji znaju da su najznačajniji oni putevi koji se ostvaraju kroz kulturu, kulturne razmjene, te interkulturalano obrazovanje i povezivanje. Tome u prilog najbolje svjedoči večerašnja izložba koja nam pruža mogućnost da se upoznamo sa njihovom slikarskom tradicijom. I kao što kinesku filozofiju odlikuje vanvremena mudrost, tako i kinesku umjetnost obilježava neprolazna raznolikost, kojoj se posvećuje posebna pažnja posljednjih sto godina, a čiji mali segment je moguće sagledati i ovom izložbom koja iskazuje bogatsvo i diverzitet likovnih kazivanja ”.

Hua Yafang - privremena otpravnica poslova Ambasade Narodne Republike Kine istakla je da Nacionalana akademija slikarstva Kine predstavlja vrhunske domete kineske likovne umjetnosti. Ona je takođe istakla da se ove godine obilježava sedamdeset godina od osnivanja Narodne Republike Kine, te da Ambasada Narodne Republike Kine u Crnoj Gori već planira niz proslavnih aktivnosti kako bi se crnogorski prijatelji što bolje upoznali sa Kinom i unaprijedili kinesko-crnogorsko tradicionalno prijateljstvo. “Vjerujem da će i današnja izložba doprinijeti razumijevanju kineske kulture kod crnogoske publike”, kazala je gospođa Hua Yafang.

Otvarajući izložbu potpredsjednik Nacionalne akademije slikarstva Kine Zhang Jiangzhou je kazao: “Slikarstvo vodom i tintom je posebni oblik umjetnosti Kine, takođe i važan sadržaj kineske civilizacije koji nosi i istorijsku uspomenu. Recentna umjetnost vode i tinte slijedila je izvrsnu tradiciju ove tehnike od drevnog perioda koja danas sa svojim bogatim estetskim formacijama, i različitim načinima izražavanja, prenosi situaciju sadašnjeg svijeta i modernog života”. On je kazao i da se “izložba održava u zemlji koja je daleko od matične države, što omogućava da crnogorski građani pomoću ove izložbe vide i osjete umjetničku mudrost dalekog istoka. Istovremeno želimo da uz produbljivanje razmjene iz oblasti umjetnosti, kinesko slikarstvo vode i tinte dostigne još viši stupanj razvoja”.

Nacionala akademija slikarstva Kine fokusira se na umjetničko stvaralaštvo, istraživanja, edukciju, promociju i internacionlnu saradnju. Osnovana je 1981. godine sa prvobitnim nazivom Istraživački institut kineskog slikarstva. U preko trideset pet godina postojanja, akademija je svojom umjetničkom produkcijom postavila standarde u razvoju kineskog savremenog slikarstva.

Postavka “Enthusiasm for Ink Wash Painting” biće otovrena za likovnu publiku do 25. avgusta 2019.

Izložba predstavlja likovni segment programa manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”.