Izložbe su realizovane u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, i dio su programa manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”.

Otvarajući manifestaciju, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović izrazila je zadovoljstvo što upravo izložbama “Acqua Alta” i “Tokio 2018”, istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića, započinje četvoromjesečni program Podgoričkog kulturnog ljeta.

“Iz godine u godinu ljeto u Podgorici počinje sve ranije, znatno prije kalendarskih okvira, pa prateći taj klimatski fenomen, u želji da što kvalitetnije I duže koristimo bogatstvo otvorenih javnih prostora po kojima je Glavni grad specifičan – i mi svake godine pomjeramo margine naše tradicionalne manifestacije i konstantno obogaćujemo njen programski i prostorni okvir”, kazala je Medigović. U galerijskom prostoru u prizemlju predstavljena je izložba Tokio 2018 čiju postavku čini 47 fotografija nastalih prilikom tamnošnjeg umjetnikovog boravka. Tom prilikom Pavićević je imao neposredan susret sa japanskom kulturom i tradicijom.

U prostoru na spratu postavljena je izložba Acqua Alta koju čine tri segmenta: Autoportreti, Cetinje i Ljubo. Čine je djela nastala u posljednjih šest godina.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti, Petrica Duletić, koja je u svom izlaganju istakla: “Milija Pavićević je umjetnik aproprijacije, koji svoje stvaralaštvo temelji na citatnosti i rekontektstualizaciji već prepoznatih umjetničkih djela, i stvara nove značenjske strukture. isprepletenost kompleksnih prikaza ukazuje na vječno ponavljanje istorijskihih, ličnih, porodičnih i društvenih drama, određenu determinisanost propasti cjelokupnog čovječanstva, na kolaps civilizacije. (...) Bez obzira na raznolikost radova, medijā i tema koje je Milija Pavićević promišljao tokom čitavog svojeg dugogodišnjeg stvaralaštva, nikada ga nije napuštao jedan autentičan, neumoran i, beskompromisan istraživački nerv. Njegovi konceptualni i formalno promišljeni radovi, istovremeno su ozbiljni i provokativni, ironični i intrigantni, lokalno ukorijenjeni, a opet ‒ njihov doseg je univerzalan. Oni govore o stvaraocu kojem je umjetnost medij uz čiju pomoć progovara o životu, ali za kojeg ona ujedno predstavlja i snažno sredstvo uticaja na živote onih koji imaju privilegiju da budu u blizini njega i njegove umjetnosti.“.

Izložba će trajati do 31.08.2022. godine.
Foto: Krsto Vulović (Copyrights JU Muzeji i galerije Podgorice)