Skip to content

Etnografsko odjeljenje

Radno vrijeme 09 - 17h svakog dana osim ponedjeljkom
Adresa i lokacija Marka Miljanova 4 81000 Podgorica Otvori Google mapu
Pristupačnost ulaz za invalidska kolica

U Etnografskom odjeljenju čuvaju se zbirke predmeta etnografskog nasljeđa svih triju konfesija sa područja Podgorice pravoslavne, muslimanske i katoličke. Oni potiču iz razdoblja XVIIIXX vijeka i obuhvataju narodnu nošnju, nakit, oružje, predmete iz oblasti narodne umjetnosti, manji broj predmeta povezanih sa kulturom stanovanja i drugi upotrebni predmeti, često umjetnički oblikovani. Narodna umjetnost ovog područja, iako osobena, dio je narodne umjetnosti u cjelini, posebno oblasti Jugoistočne Evrope, budući da po mnogo čemu predstavlja sponu između Mediterana i Bliskog istoka i prostora Centralne i Zapadne Evrope. 

Predmeti iz oblasti etnografske baštine izrađeni su od različitih materijala drvo, metal, kost, tekstil, vlakna biljnog i životinjskog porijekla, a dekorisani su geometrijskim motivima, vegetabilnim, zoomorfnim i antropomorfnim predstavama. Među njima posebno se ističu pojedini djelovi crnogorske i muslimanske ženske nošnje – jakete, koret, jeleci, košulje, kao i djelovi crnogorske muške nošnje – dušanka, džamadan, jelek, bogato ukrašeni zlatovezom. 

… pod linkom opširnije

Crnogorske narodne nošnje pripadaju uglavnom dinarskom tipu. Obuhvataju suknenu narodnu nošnju i svečanu (svitnu) narodnu nošnju. Prema novijim saznanjima, porijeklo crnogorskih nošnji vezuje se za kulturu odijevanja gospodara srednjovjekovne Zete, sa izraženim uticajima iz Vizantije, Italije i države Nemanjića. Skoro svi djelovi muške i ženske nošnje bogato su dekorisani vezom. Visokim estetskim kvalitetima odlikuju se i muslimanska i katolička narodna nošnja, dok se prefinjenošću posebno izdvaja malisorska ženska nošnja – džupeleta, karakteristične zvonolike forme

Izloženi ženski nakit predstavlja vrhunska ostvarenja filigranskog zanatstva. Ovdje spadaju broševi, pozlaćeni detalji za grudi, srebrni pojasevi, posebno ženski pojasevi ćemeri, kao i muške srebrne toke, rađene tehnikom livenja i kovanja i ukrašavane floralnim motivima u različitim tehnikama. Nakit je, jednako kao i nošnje i oružje, izrađivan u većim gradskim centrima kao što su Podgorica, Skadar i Kotor.

Accessibility2