JU Muzeji i galerije Podgorice obavještava da će 19.02.2019.godine u 19h u galerijskom prostoru ustanove, u ul.Marka Miljanova br.4 biti upriličeno svečano otvaranje izložbe slika i crteža akademske umjetnice Vasilise Radojević.

Izložbu će otvoriti kustoskinja mr Selma Đečević koja potpisuje uvodni tekst kataloga „Biće između uspeća“. U tekstu je između ostalog zapisala: „U središtu Vasilisine umjetnosti nalazi se figurativna predstava imaginarnog svijeta. Fantazmagorijsko otjelovljenje ovog svijeta iluzije umjetnica doseže kroz žestinu gesta, kroz osobitu crtačku samouvjerenost koja preovladava i na platnu - jer gestualni linearizam snažno karakteriše sva njena djela, bilo da se radi o crtežu ili slici. Iako se oslobođena boja vješto i eksplozivno rasipa u dinamičnim kompozicijama, katkad se stiče utisak da je ona samo podrška hitroj crtačkoj bravuri, kojom umjetnica oblikuje fantazijske anticipacije. Njen unutrašnji svijet, koji stoji kao kakva pukotina u bivstvu, prikazuje raznolika bića koja pripadaju subjektivnom realitetu. Ona tek asocijativno podsjećaju na životinje ili imaju forme ženskih figura, ali preciznijom analizom forme uočavamo da se radi o oblicima koja svoj bitak ostvaruju u nekom kosmičkom, prije nego antropološkom, prostranstvu. Ovi prikazi kreću se od magičnih snoviđenja naslikanih u jarkoj paleti do opominjućih i turobnih predstava slikanih u prigušenom tonalitetu, koji upućuju na tajnovitost i neprgledne dubine unutrašnjih prostora. Ima nečeg stradalnog i uzvišenog na njenim slikama, i posebno crtežima: u ženskim figurama zarobljenim među krilatim deformisanim životinjama koje ispunjavaju svaki slobodan prostor slike kao pčelinji roj, i ne daju da finoća akta nečulne ljepote ostvari prvi plan. U slučaju Vasilisinog slikarstva, žena nije čulni konstituent estetskog predmeta, već upravo simbol neopipljivog, idealnog i duhovnog. Ona je u stalnom dinamizmu sa htonskim silama što njenim crtežima i slikama daje dramatičnu perspektivu.

 

Vasilisina umjetnost je umjetnost postmodernog usamljenika i srednjovjekovnog alhemičara. Ona traži umni i emocionalni angažman. Na njenim djelima vidljivo je tanatično ustrojstvo i princip nade. Njen svijet je svijet umjetničke istine koja nam nezauzdanom, ekspresivnom snagom svjedoči postojanje svog entiteta iznad pojavne stvarnosti. Na posljetku, Vasilisa je nadrealista čija estetska igra od svakog posmatrača čini snijevača”.

 

Vasilisa Radojević rođena je u Crnoj Gori. Slikarstvo je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu. Dobitnica je prve nagrade za slikarstvo koja se dodjeljuje svake desete godine najboljem studentu. Na “Dubrovačkom likovnom salonu” 1982. dobila je prvu nagradu za crtež. Dobitnica je prve nagrade za slikarstvo pod nazivom “Pajper” 1987. godine kao najbolji mladi slikar koji je realizovao izložbu u Rimu. Izlagala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama širom Evrope među kojima su značajnije u Madridu, Parizu, Rimu, Monaku, Londonu.

Izložba će biti otvorena do 09.03.2019.godine.

Dobro došli!

 

 

 
 
 
 

JU KIC „Malesija“ Tuzi u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice organizovaće izložbu akademskog slikara Đeljoša Đokaja. Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno u JU KIC „Malesija“ Tuzi u utorak, 12.02.2019. u 19h. Izložbu će otvoriti ambasador Albanije u Crnoj Gori, njegova ekselencija gospodin Ridi Kurtezi.

Na izložbi će biti predstavljen presjek stvaralaštva Đokaja, sa fokusom na grafički medij. Uvodni tekst kataloga potpisuje mr Selma Đečević koja je između ostalog zapisala: „Na izložbi su predstavljeni radovi iz različitih perioda i ciklusa, cijeneći da se na taj način može sveobuhvatnije prikazati neograničenost njegovih stvaralačkih vizija i umjetničkog pregalaštva. Posebnu pažnju u ovom presjeku zavrjeđuje mapa radova koju bismo mogli nazvati Egzodus – traktat obojen zavičajnim lirizmom, ikonični prikaz dramatičnog odrastanja u specifičnim istorijskim uslovima u kojima iskri arhetipsko svjedočanstvo o tragici naših prostora. Motivske osobenosti kulturne sredine iz koje je ponikao predstavljene su kao okamenjene reminiscencije minulih vremena, zamrznute u krševitom sonetu. Splet arhaičnog motiva i savremenog ideološkog grafičkog principa  ovdje je ostvario svoj najznačajniji istup”.

Đejoš Đokaj rođen je 1933. u Milješu, kraj Podgorice. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu na odsjeku za grafiku, u klasi profesora Boška Karanovića (1963). 1966. godine završio je magistarske studije u Beogradu (ALU).

U periodu 1964 -1969 radio je kao profesor u Višoj pedagoškoj školi u Prištini, i zajedno sa Mulićijem bio jedan od inicijatora osnivanja Fakulteta likovnih umjetnosti gdje je vodio odsjek za grafiku.

U periodu 1969-1984 živio je i stvarao u Rimu gdje je njegov rad prihvaćen sa velikom naklonošću kritike i likovne publike. Njegova djela bila su zastupljena na značajnim umjetničkim smotrama širom Italije, selektovana u okviru više programa kojima se Italija predstavljala kroz diskurs savremene umjetnosti unutar i van granica zemlje.

1984. godine Đokaj se nastanjuje u Augsburgu gdje otvara grafički studio i nastavlja sa stvaralačkim radom, izlažući širom zemlje i inostranstva, uz zapažen uspjeh i brojne nagrade.

Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama širom Evrope od kojih su značajnije u Rimu, Augsburgu, Milanu, Tirani, Zagrebu, Minhenu.

Dobitnik je brojnih republičkih i internacionalnih nagrada među kojima su Trinaestojulska nagrada Crne Gore (1977), zlatni orden-priznanje Naim Frašeri, Skadar, Albanija (2011), kao i nagrada Kritičari su odabrali - Bolaffi d’Arte Moderna, Torino, Italija (1975).

 

Navedena izložba je prva u nizu planiranih izložbi ovog slikara koje će se organizovati u Crnoj Gori, a u 2019.godini u JU Muzeji i galerije Podgorice biće organizovana retrospektivna izložba Đeljoša Đokaja i promocija njegove monografije.

 
 
 

Sinoć je u JU Muzeji i galerije Podgorice, sa početkom u 19h, u ul.Marka Miljanova br.4 u prepunom ambijentu ustanove, otvorena izložba slika akademske slikarke Svetlane Dragojević, pod nazivom “Urbana utopija III”.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Sead Đokaj  je u svoje lično ime i u ime JU Muzeji i galerije Podgorice pozdravio sve prisutne i poželio im dobrodošlicu na otvaranje izložbe uvažene slikarke. On je istakao da mu je zadovoljstvo što umjetnici poput Svetlane Dragojević svoja djela javnosti prezentuju u JU Muzeji i galerije Podgorice. Takođe je istakao da je ovo prva izložba u 2019.godini i da je činjenica da se naši građani iz dana u dan sve više približavaju kulturi, a što potvrđuje prisustvo mnogobrojnih posjetilaca i da će se ubuduće  nastaviti sa ovakvom tradicijom, organizovanjem kako izložbi, tako i drugih kulturnih događaja i manifestacija koje će sa kvalitetnim sadržajima animirati i okupljati veliki broj posjetilaca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istoričarka umjetnosti, Petrica Duletić obratila se svim prisutnim koja je između ostalog izdvojila :

 

“Tematski, Svetlana se bavi životom u urbanom svijetu, dok u širem smislu podrazumijeva i različite odnose među pojmovima i različitim strukturalnim nivoima slike. Motivi imaginarnih gradova svjedoče o istančanom osjećaju za pikturalno, za suptilne ritmove bojenih polja u kontrapunktu sa dinamičnom armaturom crteža, i o sposobnosti da realno pretoči u asocijativno i približi ga apstrakciji.”

 

Izložbu “Urbana utopija III” je otvorila gospođa Ursula Rommerskirchen-Hilbertz,  ataše za kulturu Njemačke Ambasade u Podgorici, koja je izdvojila o slikarskom procesu umjetnice :

“Njeni crteži su ponekad nalik rijeci- uvučeni ste u tok linearnih struktura koje nestaju da bi se ponovo pojavile na površini. Kada su vidljive, mogu se čitati kao kardiogram autorkinog srca. “

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetlana Dragojević rođena je u Kotoru 1968. godine. Odsjek za slikarstvo završila je 1990. godine na Fakultetu restauracije i konzervacije na Cetinju i u istom gradu diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti – odsjek slikarstvo 1992. Studijski boravi u Londonu do 1998. Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva.

 

Izložbu je moguće pogledati do 15.02.2019.godine.

 

Dobro došli !

U JU Muzeji i galerije Podgorice nastavljeni su radovi započeti u prethodnoj godini,  na rekonstrukciji i osposobljavanju novog galerijskog prostora u prizemlju ustanove, koje izvodi Agencija za izgradnju  i razvoj Podgorice.

Nakon završetka radova, opremanjem novog galerijskog prostora  povećaće se postojeći prostorni kapaciteti JU Muzeji i galerije Podgorice i stvoriti  uslovi da se u tom prostoru ubuduće organizuju povremene izložbe. Takođe je namjera, da se postojeći izložbeni prostor iskoristi za stalnu galerijsku postavku, na koji način će posjetioci i ljubitelji umjetnosti  imati priliku da vide umjetnička djela mnogih renomiranih umjetnika.