Skip to content

Moderna galerija

Radno vrijeme 09 - 20h svakog dana osim ponedjeljkom
Adresa i lokacija Marka Miljanova 4 81000 Podgorica Otvori Google mapu
Pristupačnost ulaz za invalidska kolica

Moderna galerija je osnovana 1961. godine u Titogradu (Podgorici) i od svog osnivanja imala je svrhu da sakuplja, čuva i prezentuje ostvarenja od umjetničke vrijednosti. Djelovala je samostalno do 1974. godine, kada je postala dio JU Muzeji i galerije. 

Djela koja se čuvaju u Modernoj galeriji realizovana su različitim materijalima i tehnikama ulje na platnu, pastel, akvarel, grafika, crteži, skulpture u bronzi, kamenu, drvetu, gipsu; novi materijali i dr. U fondu zbirke Moderne galerije, kako se u dokumentaciji vodi od 1963, sakupljena su djela koja na najbolji način ilustruju genezu likovnih umjetnosti tokom XX–XXI vijeka na prostoru Crne Gore, od realizma do novih tokova apstraktne i asocijativne, kao i savremene umjetnosti. Pojedina od njih su antologijska ostvarenja, od značaja ne samo za crnogorsku, već i za umjetnost kompletnog bivšeg jugoslovenskog prostora, kojem je i pripadala. Ovdje se čuvaju djela eminentnih autora jugoslovenske likovne umjetnosti, kao što su Petar Lubarda, Milo Milunović, Jovan Zonjić, Branko Filipović Filo, Dado Đurić, Vojo Stanić, Stevan Luketić, Ivo Šulentić, Božidar Jakac, Lazar Vozarević, Maksim Sedej, Bogumil Karlavaris, Luka Tomanović, Drago Đurović i dr. 

… pod linkom opširnije

U poslijeratnom razdoblju, koje je obilježila organizovanija aktivnost na unapređivanju kulture i likovne umjetnosti i na njenom institucionalnom usmjeravanju, kada su osnovani Srednja umjetnička škola na Cetinju 1945, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore 1947. i Umjetnička galerija na Cetinju 1952 godine 1961. osnovana je Moderna galerija u Titogradu. Tokom svog višedecenijskog djelovanja, kada su u njoj radove izlagali istaknuti umjetnici, pratila je razvoj savremenog likovnog stvaralaštva.

U fondu zbirke Moderne galerije likovna umjetnost prve polovine XX vijeka zastupljena je sa nekoliko djela umjetnika školovanih u Beogradu i drugim evropskim centrima (Rimu, Beču, Pragu, Parizu), koji su u svom likovnom izrazu prihvatali savremene uticaje: ekspresionizam, sezanizam, poetski realizam, intimizam, socijalna umjetnost. Autori djelā iz ovog razdoblja su, uz I. Šobajića, P. Počeka i S. Bocarića (koji su školovani u duhu akademskog realizma za vrijeme Knjaževine Crne Gore), M. Milunović, P. Lubarda, J. Zonjić, M. Vušković, M. Vukotić i S. Vujović. 

U zbirci Moderne galerije najbrojniji su radovi nastali u drugoj polovini XX vijeka, koje je obilježio pluralizam likovnih poetika od postojećih, klasičnijih, do apstraktnih i asocijativnih i metafizičko-oniričkog slikarstva (B. Filipović Filo, G. Berkuljan, A. Prijić, M. Božović, M. Đuranović, Đ. Pravilović, M. Dado Đurić i dr.). Autori ove generacije usvajali su i nove, specifične načine izražavanja. S tim u vezi, godine 1984. u Modernoj galeriji izvedena je prva instalacija kao nova vrsta vizuelne umjetnosti. Istražujući u domenu likovnog/vizuelnog, nove generacije umjetnika dodatno proširuju granice svojih interesovanja, tema, materijala i tehnika. 

Accessibility2