Skip to content

Muzej grada

Radno vrijeme 09 - 20h svakog dana osim ponedjeljkom
Adresa i lokacija Marka Miljanova 4 81000 Podgorica Otvori Google mapu
Pristupačnost ulaz za invalidska kolica

Muzej grada Podgorice osnovan je 1950. godine kao Zavičajni muzej Titograda. Nakon integracije sa Modernom galerijom i Galerijom „Risto Stijović“ 1974, djeluje pod nazivom Muzeji i galerije Titograda. U skladu sa Odlukom Skupštine Opštine, 1991. godine je organizovan kao Javna ustanova Muzeji i galerije. Od 2003. godine Muzej grada je smješten u renoviranoj zgradi nekadašnjeg Grafičkog zavoda, sagrađenoj poslije Drugog svjetskog rata. 

Danas u sklopu muzejske institucije djeluju: Muzej grada sa Arheološkim, Istorijskim, Etnografskim i Odjeljenjem za istoriju kulture i umjetnosti, Moderna galerija sa Galerijom „Risto Stijović“, Kuslevova kuća, Galerija „Art“ i Muzej Marka Miljanova na Medunu.

Muzej raspolaže relativno bogatim fondovima arheološkog, istorijskog, kulturno-istorijskog, umjetničkog i etnografskog materijala. Njegova stalna postavka koncipirana je tako da su istaknuti najznačajniji periodi, događaji, ličnosti i djela tokom postojanja grada.

Odjeljenja muzeja

Muzej Podgorice nekadašnjeg Titograda, osnovan je 8. aprila 1950. prvo kao sabirni centar za budući muzej, a od 1961. kao Zavičajni muzej. Integracijom sa Modernom galerijom i Galerijom Rista Stijovića 1974. godine, ova institucija postoji kao Muzeji i galerije Titograda, odnosno Podgorice.


Arheološko odjeljenje


Etnografsko odjeljenje


Istorijsko odjeljenje


Kulturno istorijsko odjeljenje

Accessibility2