Skip to content

Istorijsko odjeljenje

Radno vrijeme 09 - 17h svakog dana osim ponedjeljkom
Adresa i lokacija Marka Miljanova 4 81000 Podgorica Otvori Google mapu
Pristupačnost ulaz za invalidska kolica

Istorijskom odjeljenju pripada nekoliko zbirki sa brojnim muzejskim predmetima vezanim za društvenu i političku istoriju Podgorice u XIX i XX vijeku. Zbirke numizmatičke, filatelističke, heraldičke, arhivske građe i dr. sadrže različite predmete od istorijske vrijednosti (oružje, odlikovanja, medalje, grbovi, spomenice, fotografije, pisma, dokumenta, poštanske markice, rukopisi, novac i dr.). Njima se dokumentuju i bilježe različiti aspekti društveno-političkog života grada novijeg doba.

… pod linkom opširnije

Najstarije gradsko naselje na mjestu današnje Podgorice pominje se u indeksu starih rimskih puteva Itinerarium Antonini kao trgovački centar, pod imenom Birziminium, dok se obližnji Meteon, važno uporište ilirskih plemena, prvi put pominje kod Tita Livija u vezi sa ilirsko-rimskim ratom u II vijeku p. n. e. Nakon rimskog osvajanja, područje Podgorice ulazi u sastav rimske provincije Dalmacije, kada se intenzivira gradski život po rimskom modelu, a grad Doclea (Duklja) postaje važan rimski centar. Nakon pada Rimskog Carstva i dolaska Slovena, Doclea je porušena i potom napuštena. U srednjovjekovnim pisanim izvorima grad je zabilježen pod imenom Podgorica 1326. godine, kada se poslovni ljudi trgovci, zanatlije, poljoprivrednici i pomorci iz Zete i Podgorice pominju u Kotoru i Dubrovniku. Nakon srednjovjekovnog razdoblja i osmanske vlasti, oslobođena je u ratovima 1876–1878. i predata Crnoj Gori 1879. godine. Njen prvi guverner bio je Marko Miljanov. 

Gradski život, sa zanatstvom, trgovinom i ugostiteljstvom značajnim još u vrijeme turske vladavine, nastavio je svoj dalji razvoj nakon oslobođenja, paralelno sa formiranjem Nove varoši na desnoj obali Ribnice. Uvedeno je obavezno osnovno obrazovanje, poljoprivredna škola je otvorena 1894. godine, niža gimnazija 1907, dok je pjevačko društvo „Branko“ osnovano 1882. godine. U okviru formiranja prvih industrijskih preduzeća u Crnoj Gori, u Podgorici je 1903. sagrađena prva fabrika duvana. Tokom razdoblja između dva svjetska rata Podgorica je nastavila svoj uspon i bila je jedan od najznačajnijih ekonomskih centara u Crnoj Gori, što će sve biti osnova za dalji razvoj grada poslije Drugog svjetskog rata, za vrijeme kojeg će više puta biti bombardovana. Oslobođena je 19. decembra 1944. godine i postala glavni grad Republike Crne Gore. 

Accessibility2